Noorse taal

Noors ook wel Norsk genoemd is een Scandinavische taal, het is een officiële taal met 4,5 miljoen sprekers. Noorwegen is al 2 eeuwen onafhankelijk en heeft zijn eigen schrijftaal en spreektaal. De taal Noorwegen is moeilijk te verstaan en er zijn ook een paar dialecten in Noorwegen met een eigen uitspraak. In het alfabet van Noorwegen zitten 26 letters die allemaal apart worden geschreven. Het lezen van het Noors is erg moeilijk, omdat de letters anders worden gesproken. Wanneer Noorse mensen geen Engels kunnen spreken worst het lastig om te communiceren.

Geschiedenis van het Noors

In Scandinavië word oorspronkelijk overal Noors gesproken. De taal is sinds de 18e eeuw al erg bekend in de landen. De buurlanden van Noorwegen kunnen ook aardig overweg met de taal. Deens is ook een oorspronkelijke schrijftaal; het Deens wordt veel geschreven in verschillende landen en is een populaire schrijftaal. Het alfabet heeft een aparte regeling en de letters worden ook anders geschreven. Noorwegen werd in 1819 onafhankelijk en creëerden toen 2 schrijftalen. Een schrijftaal; de eerste was voor beschaafd Deense uitspraak en die andere schrijftaal was voor dialecten in west-Noorwegen. Veel Noorse mensen kunnen ook Engels spreken dus in veel plaatsen kun je ook overweg met Engels. Wanneer Noorse mensen geen Engels kunnen spreken worst het lastig om te communiceren. Noorwegen is losgekoppeld van Scandinavië maar de landen liggen dicht bij elkaar.

taal noorwegen

Noorwegen

Noorwegen is al 2 eeuwen onafhankelijk en heeft zijn eigen schrijftaal en spreektaal. In Noorwegen betalen ze met kroon, 1 euro is 8 kroon waard. Een kroon wordt weer onderverdeeld in Öre hiermee handelen Noorwegen in eten en dit is een ander woord voor kroon die ze gebruiken. Noren houden van sportief zijn en zijn vaak actief in de natuur, ze zijn soms wat terughoudender tegen vreemden. Noren zijn gezamenlijk en er zijn veel mooie huizen in Noorwegen, de natuur daar is erg mooi. Veel mensen in Noorwegen gaan naar de kerk en hebben goed contact met mensen die ze kennen en gaan minimaal eenmaal per week naar de kerk. In Noorwegen gaat er ook een mythe rond over trollen die vroeg In Noorwegen.

Eten en drinken

Noren eten 3 maaltijden per dag en hebben ook een speciale begroeting wanneer ze gaan eten. Ze hebben bijzondere namen voor bepaald eten wat ze alleen in Noorwegen maken. In Noorwegen eten ze ook veel vlees met groente en aardappelen. Noren hebben ook hun eigen drankjes die erg lekker zijn; alcohol kun je niet in de supermarkt kopen en daarvoor moet je naar een bepaalde winkel gaan waar ze alleen speciale drank kopen. In Noorwegen hebben ze ook een speciale saus die ze eten; rode bessen met suiker, deze saus maken ze zelf en verkopen ze ook zelf apart in hun land. In Denemarken wordt ook veel pizza gegeten en hotdogs; veel toeristen vinden het leuk om deze typisch Noorse maaltijden te proberen. In de grotere steden van Noorwegen wordt veel eten verkocht en is een groot inkomen het verkopen van eten.