Inwoners Noorwegen

Er zijn in Noorwegen ongeveer 4,4 miljoen inwoners. Noorwegen is dan het laagst bevolkingsdichtheid van Europa. Gemiddeld wonen er 13 menen op één vierkante meter. Noorwegen is dan ook de laagste bevolkingsdichtheid van Europa. 70% van de bevolking wonen in dorpen en steden. In Fin mark wonen er zelf 1,6 miljoen mensen op een km2. Grotendeels van de Noorse bevolking behoort tot het Noordse ras, maar die stammen af van de Vikingen. Ook zijn er 2 etnische minderheden in Noorwegen dat zijn de Laplanders en Finnen. Deze wonen het meest op het platteland. Er zijn 60.000 lappen en 7.000 Finnen in totaal in Noorwegen. Deze minderheden hebben een zelf een eigen dialect gemaakt wat meer op een eigentaal lijkt, de manier van leven (cultuur) is ook anders dan de Noren zelf. Ze leven wel in de zelfde land, maar je kunt zo ook zo indelen om het verschil te zien.

inwoners noorwegen

Cultuur

In Noorwegen worden er met 2 verschillende talen gesproken; bokmål en het nynorsk. bokmål is het eerste overblijfsel van de Deense overheersing dat al van 400 jaar geleden oud is. nynorsk is een taal die bijna geen verschil kent op de taal die de Vikingen ooit gesproken hebben. Noorwegen bestaat om zijn positiviteit, daarom staat het ook bekend als beste land om te wonen. De Noorse cultuur heeft verschillende manieren van doen. Zelfs na literatuur en muziek heeft de cultuur ook traditionele kledingstijl. Zo heb je bijv. Bunads. Bunads is een kledingstijl die je graag draagt naar bruiloften, speciale gelegenheid en/of traditionele feestdagen.

Noorse keuken

De Noorse keuken is wel divers, maar een iets typisch gerecht uit de Noorse keuken is de Noorse visspecialiteiten, zoals: gekookt, gemarineerd, gerookt of gestoofd. Vlees speelt ook een grote rol in de Noorse keuken. Noorse bewoners zijn ook echte vleeseters. Noorse vleeseters staan bekend met het eten van rendieren, eland of lamvlees, maar het nationale gerecht uit Noorwegen zijn vleesballetjes (kjøttkaker).De Noorse keuken heeft ook tinten vanuit de Scandavische keukens, zoals de Finnen en de Zweedse. De Noren eten ook veel brood. Er wordt in Noorwegen vele verschillende soorten brood gemaakt. Op de verpakking zie je dan ook welke soorten meel gebruikt wordt voor het bakken van de verschillende brood.

Onderwijs

Ondanks dat Noorwegen niet in de Europese Unie behoort, maakt het wel deel uit de Europese Economische Ruimte. In 2002 is er de bachelor-masterstructuur ingevoerd in Noorwegen. Hierdoor kun je zien dat de diploma’s in Noorwegen het zelfde zijn als die in Nederland. Noorwegen telt 7 universiteiten, 9 gespecialiseerde instituten en 35 university colleges. Noorwegen telt zo’n 10.000 buitenlandse studenten. Een voordeel om te studeren in Noorwegen is dat je in veel kleinere groepen studeert. De studieprogramma’s zijn er ook super flexibel. Ook betaal je geen collegegeld, maar de levensonderhoud is wel duurder dan in Nederland. De vakken die je krijgt op de basisschool en het voortgezet onderwijs zijn als volgt; Talen; Noors, Engels en een vreemde taal. Religie en cultuur. Voeding, sport en muziek. Keuzevak. Wiskunde en Natuur.