Geschiedenis Noorwegen

Noorwegen is ontstaan door een aardbeving die best hevig was en ook door een vulkanische werking. Noorwegen heeft nog steeds te kampen met aardbevingen, maar niet zo erg. De aardbeving begon zelf niet in Noorwegen maar op Spitsbergen Svalbard. Dit is een eiland die ver van de kust ligt van Noorwegen, maar het hoort nog wel bij Noorwegen. De eerste koning van Noorwegen werd gekozen in het jaar 1905. De koning heette Haakon de Zevende. Noorwegen was niet afhankelijk van anderen, omdat Noorwegen een eigen grondwet heeft en een democratische regering heeft gekozen. Daarom waren zij een onafhankelijk koninkrijk in plaats van afhankelijk.

De eerste koning van Noorwegen werd gekozen in het jaar 1905. De koning heette Haakon V||. Noorwegen was niet afhankelijk van anderen, omdat Noorwegen een eigen grondwet heeft en een democratische regering heeft gekozen. Daarom waren ze een onafhankelijk koninkrijk in plaats van afhankelijk.

Oorlog in Noorwegen

Noorwegen heeft ook in de 2e wereldoorlog ook gevochten, omdat Noorwegen bezet werd door de Duitsers. De koning was toen gevlucht samen met zijn gezin naar Groot-Brittannië. Hij bleef daar tot dat de oorlog voorbij was en het weer veilig was in Noorwegen. Noorwegen heeft goed gehandeld in deze situatie, omdat zij naar oplossingen zochten van conflicten en niet vuur met vuur wilden bestrijden. Daarom staat Noorwegen bekend als een vredelievende natie. Het land is lid van de VN en van de NAVO.

geschiedenis noorwegen

Economie en handel

In de jaren 60 werd er gas en olie ontdekt in Noorwegen. Om precies te zijn werd het ontdekt langs de kust van Noorwegen. Hierdoor groeit de economie enorm mee, omdat ze iets waardevols in hun land hebben dat de economie doet slagen. De VN heeft uitgeroepen dat Noorwegen de beste plek ter wereld is om te wonen/leven. Noorwegen is een van de grootste olieproducenten in de wereld. Daarom is het ook een belangrijke land voor vele andere landen, omdat zij productie leveren aan andere landen waardoor het land stabiel blijft. Nu het zo goed loopt willen ze steeds meer produceren en vandaar dat ze nieuwe technologieën bedenken om goedkoper olie uit de zeebodem te halen. Noorwegen staat ook bekend om het exporteren van diverse vis soorten.

Politieke cultuur

Toen de oorlog voorbij was vormden de socialisten een eigen kabinet in Noorwegen. Dit duurde tot 1965, want daarna verloor de socialisten super veel stemmen van de bevolking. Waardoor de niet-socialisten in de meerderheid waren en dus een eigen coalitie begonnen en hoger en machtiger waren dan de socialisten. De regering is gericht met het voorleggen van begrotingsvoorstellen en besluiten nemen bij het Noorse parlement. De regering bestaat uit het parlement en wordt voortgezet door de vicepresident. Elke vrijdag wordt er gezamenlijk vergaderd en besluiten genomen door de koning en de ministerraad. De koning moet de koninklijke besluiten ondertekenen en door de minister-president wordt het gecontrasigneerd. Er zijn in totaal 20 politieke partijen die links of rechts zijn. Er zijn een paar partijen die echt een belangenpartij zijn voor gerichte bevolkingsgroepen of regio’s, maar er zijn ook partijen die zich richten op bepaalde thema’s zoals de natuur. De volgende partijen zijn de grootste partijen in Noorwegen; de Sosialistisk, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Venstre en Fremskrittspartiet.