Noorse Cultuur

Taal

In Noorwegen praten ze Noors, maar er komen wel verschillende dialecten bij kijken. Officieel zijn er 2 schrijftalen, namelijk ‘Bokmål en Nynorsk’. Bokmål is wel de taal die het meest wordt gesproken en gebruikt in Noorwegen. Er zit bijna geen verschil tussen de 2 talen dus je verstaat elkaars dialecten wel goed. Het Latijnse alfabet dat gebruikt wordt in Noorwegen telt 26 letters met de toevoeging van 3 tekens. De bekende toeristische plekken in Noorwegen kun je meestal ook Engels praten, want ze verstaan je wel. De munteenheid die gebruikt wordt in Noorwegen is de NOK. ‘NOK’ betekent Noorse Kroon. Eén euro is in het Noors 8 kroon waard.

Cultuur

Noorse mensen zijn heel gemoedelijk en sociaal, maar tegenover vreemden zijn ze wel terughoudend. Noren vinden de natuur erg belangrijk. De Noren zijn sportief en per seizoen passen ze de activiteiten toe. De Noren staan bekend in het buitenland als een saaie karakter.

cultuur noorwegen

Noorse keuken

De Noren eten vaak 3 maaltijden. In de avond eten ze ook nog een hapje en dat noemen ze Kvelds. Zij ontbijten met brood en soms fruit en yoghurt erbij. Zo is dat ook met het lunchen precies het zelfde. Er zijn vele verschillende broodsoorten verkrijgbaar. Je hebt wel eens dat je in bepaalde landen het kraanwater niet is zoals in Nederland, maar in Noorwegen is dit wel het geval. De Noren staan ook bekend om de diverse visspecialiteiten, zoals gemarineerd, gestoofd, gekookt en gerookt. Ook heeft de Noorse keuken een eigen draai aan de vleesgerechten; eland, rendieren of lamsvlees. Een echte Noorse gerecht is; vleesballetjes, ofwel "kjøttkaker".

Tradities

Tradities spelen een groot rol in de Noorse cultuur. Bij de kerstdagen komen er allerlei tradities bij kijken. Normaal wordt kerst gevierd op 24 december, maar in Noorwegen is dat 25 maart. Één ding is zeker; ‘kerst’ is een echte familiefeest. De cultuur uit zich op verschillende manieren behalve muziek en literatuur. De Noorse cultuur uit zich ook in kleding.

Religie

Vele mensen werden katholiek na de tijd van de Vikingen. Er zijn ook vele protestanten in Noorwegen. Noorwegen is wel echt gebaseerd op het christendom. Er zijn in de 11e t/m 13e eeuw 1000 kerken gebouwd door heel Noorwegen door.