Klimaat Noorwegen

Klimaat Noorwegen

Zonsondergang Noorwegen H et klimaat in Noorwegen is mild als je kijkt naar de positie van de wereldkaart. In de winter word het erg koud in Noorwegen dit komt door de sterkte invloed van de Atlantische oceaan. De stroming van de Atlantische oceaan is er warm en dat zorgt ervoor dat het water nooit kan bevriezen. Echt in hele strenge winters het voorkomen dat in het uiterste noorden van Noorwegen het water bevriest. Noorwegen kent vijf klimaten. De kustgebieden in Noorwegen hebben een gematigd zeeklimaat. Kenmerken hiervoor zijn de milde winters en zomers in combinatie met neerslag. Het westelijk gebied heeft een koel zeeklimaat waardoor de temperaturen het hele jaar wat lager liggen als in het zuiden van Noorwegen. Het binnenland heeft een gematigd landklimaat hier heeft de zee minder invloed en is het wat kouder. Verder heeft Noorwegen op sommige plekken nog een toendra hooggebergte en koel landklimaat. landklimaat.

Invloed van de Atlantische oceaan

De Atlantische oceaan heeft invloed op de temperatuur in het zuiden. Het zorgt ervoor dat het in de winter niet extreem afkoelt langs de kust. Landinwaarts zwakt het effect van de oceaan wel af waardoor de temperaturen daar een stukje lager liggen. De oceaan zorgt voor een aantal regendepressies waardoor vooral het zuidwesten van Noorwegen veel regen te verwerken krijgt en in de winter voornamelijk in de vorm van sneeuw.

Wind

Omdat Noorwegen bij de oceaan ligt is er veel wind. Vooral aan de kust staat er een flinke wind. De samenhang van de wind en het zeewater heeft het kenmerkend landschap van Noorwegen voor een groot deel gevormd. Met vele fjorden en rotsen. Het waait langs de kust van Noorwegen het hele jaar stevig tot flink in de zomer kan het matig zijn.

Frisse zomers

Veel zomers in Noorwegen zijn aan de frisse kant. Meestal wordt het beïnvloed door een hoge druk gebied boven het zeegebied het kan in Noorwegen dan 25 tot 28 graden worden maar, warmer word het bijna nooit. De zomermaanden in Noorwegen staan bekend door de lange dagen. Soms is het maar 5 tot 6 uur donker is sommige delen word het zelfs helemaal niet donker. In het noorden komen de temperaturen niet eens boven de 20 graden uit.

Neerslag

Noorwegen staat bekend als een nat land. Dat is deels waar de laaggelegen gebieden zijn nat te noemen. Op jaar basis valt daar afhankelijk van de locatie ongeveer 800 tot 1200 millimeter regen. Dat is ongeveer de helft meer dan in Nederland. De kenmerken van dit gebied zijn het iets droger voorjaar en erg natte najaar waarin de neerslag gecombineerd word met veel wind. Aan de andere kant van de berg is het juist er droog.

Terug naar boven